Cara Kukus Pulut Kuning - Pulut Kuning Kukus Yang Sedap dan Cantik - Azie Kitchen : Jika beras pulut susu, sekejap sahaja sudah memadai.
Masukkan air kunyit hidup dan pewarna. Kacau kacau supaya warna rata. Antaranya pulut direndam dengan kunyit dan asam keping, dikukus dan digaul dengan santan kemudian dikukus semula. Rendam dg air kunyit dan pewarna panaskan pengukus. Biarkan mendidih terlebih dahulu sambil dikacau supaya garam dan gula larut.
Masukkan air kunyit hidup dan pewarna. Selepas direndam, gaulkan dgn sedikit garam. Kukus selama 15 ke 20 minit. Kacau kacau supaya warna rata. Angkat dan tuang ke dalam … Biarkan mendidih terlebih dahulu sambil dikacau supaya garam dan gula larut. Kepada yg nak buat pulut kuning, boleh taburkan serbuk kunyit dan gaulkan. Rendam dg air kunyit dan pewarna panaskan pengukus.
Boleh tengok disini cara memasaknya.
Kacau kacau supaya warna rata. Jika beras pulut susu, sekejap sahaja sudah memadai. Selepas direndam, gaulkan dgn sedikit garam. Guntingkan daun pandan, jika suka. Untuk memasaknya, basuh beras pulut yang direndam sebanyak 2 kali. Kemudian rendam beras pulut bersama asam keping, serbuk kunyit dan pewarna kuning selama 1 malam ( tidak boleh kurang). Angkat dan tuang ke dalam … Boleh tengok disini cara memasaknya. Masukkan air kunyit hidup dan pewarna. Masukkan beras pulut ke dalam periuk pengukus yang telah mendidih. Rendam pulut dalam 1/2 jam ke 2 jam sebelum dikukus. Kukus selama 15 ke 20 minit. Basuh beras pulut hingga bersih.
Jika beras pulut susu, sekejap sahaja sudah memadai. Masukkan 1 cawan air ke dalam kuali (guna kuali lebih senang untuk mengacau) masukkan juga kulit kayu manis, serbuk kunyit (lina pg guna pewarna kuning saffron),garam, gula dan daun pandan. Antaranya pulut direndam dengan kunyit dan asam keping, dikukus dan digaul dengan santan kemudian dikukus semula. Kacau kacau supaya warna rata. Mengukus pulut cara tradisional seperti ini akan menghasilkan pulut kuning yang cantik berkilat dan masak lembut sekata dan tidak lembik.
Rendam dg air kunyit dan pewarna panaskan pengukus. Angkat dan tuang ke dalam … Kukus selama 15 ke 20 minit. Basuh beras pulut hingga bersih. Antaranya pulut direndam dengan kunyit dan asam keping, dikukus dan digaul dengan santan kemudian dikukus semula. Mengukus pulut cara tradisional seperti ini akan menghasilkan pulut kuning yang cantik berkilat dan masak lembut sekata dan tidak lembik. Biarkan mendidih terlebih dahulu sambil dikacau supaya garam dan gula larut. Kemudian rendam beras pulut bersama asam keping, serbuk kunyit dan pewarna kuning selama 1 malam ( tidak boleh kurang).
Masukkan 1 cawan air ke dalam kuali (guna kuali lebih senang untuk mengacau) masukkan juga kulit kayu manis, serbuk kunyit (lina pg guna pewarna kuning saffron),garam, gula dan daun pandan.
Basuh beras pulut dan tos airnya. 19.09.2011 · ada pelbagai cara memasak pulut kuning dan pulut pagi. Kemudian rendam beras pulut bersama asam keping, serbuk kunyit dan pewarna kuning selama 1 malam ( tidak boleh kurang). Biarkan mendidih terlebih dahulu sambil dikacau supaya garam dan gula larut. Kepada yg nak buat pulut kuning, boleh taburkan serbuk kunyit dan gaulkan. Angkat dan tuang ke dalam … Rendam dg air kunyit dan pewarna panaskan pengukus. Untuk memasaknya, basuh beras pulut yang direndam sebanyak 2 kali. Basuh beras pulut hingga bersih. Selepas direndam, gaulkan dgn sedikit garam. Kukus selama 15 ke 20 minit. Boleh tengok disini cara memasaknya. Masukkan beras pulut ke dalam periuk pengukus yang telah mendidih.
Masukkan beras pulut ke dalam periuk pengukus yang telah mendidih. 19.09.2011 · ada pelbagai cara memasak pulut kuning dan pulut pagi. Antaranya pulut direndam dengan kunyit dan asam keping, dikukus dan digaul dengan santan kemudian dikukus semula. Kacau kacau supaya warna rata. Biarkan mendidih terlebih dahulu sambil dikacau supaya garam dan gula larut.
Kemudian rendam beras pulut bersama asam keping, serbuk kunyit dan pewarna kuning selama 1 malam ( tidak boleh kurang). Boleh tengok disini cara memasaknya. Biarkan mendidih terlebih dahulu sambil dikacau supaya garam dan gula larut. Kukus selama 15 ke 20 minit. Basuh beras pulut hingga bersih. 19.09.2011 · ada pelbagai cara memasak pulut kuning dan pulut pagi. Kacau kacau supaya warna rata. Masukkan air kunyit hidup dan pewarna.
19.09.2011 · ada pelbagai cara memasak pulut kuning dan pulut pagi.
Masukkan air kunyit hidup dan pewarna. Selepas direndam, gaulkan dgn sedikit garam. Paras air mestilah lebih sedikit dari paras beras pulut. Mengukus pulut cara tradisional seperti ini akan menghasilkan pulut kuning yang cantik berkilat dan masak lembut sekata dan tidak lembik. Basuh beras pulut dan tos airnya. Guntingkan daun pandan, jika suka. Kepada yg nak buat pulut kuning, boleh taburkan serbuk kunyit dan gaulkan. Boleh tengok disini cara memasaknya. 19.09.2011 · ada pelbagai cara memasak pulut kuning dan pulut pagi. Untuk memasaknya, basuh beras pulut yang direndam sebanyak 2 kali. Kemudian rendam beras pulut bersama asam keping, serbuk kunyit dan pewarna kuning selama 1 malam ( tidak boleh kurang). Antaranya pulut direndam dengan kunyit dan asam keping, dikukus dan digaul dengan santan kemudian dikukus semula. Biarkan mendidih terlebih dahulu sambil dikacau supaya garam dan gula larut.
Cara Kukus Pulut Kuning - Pulut Kuning Kukus Yang Sedap dan Cantik - Azie Kitchen : Jika beras pulut susu, sekejap sahaja sudah memadai.. Masukkan beras pulut ke dalam periuk pengukus yang telah mendidih. Mengukus pulut cara tradisional seperti ini akan menghasilkan pulut kuning yang cantik berkilat dan masak lembut sekata dan tidak lembik. Untuk memasaknya, basuh beras pulut yang direndam sebanyak 2 kali. Kepada yg nak buat pulut kuning, boleh taburkan serbuk kunyit dan gaulkan. Masukkan air kunyit hidup dan pewarna.